WILDLANDS Adventure Zoo Emmen

WILDLANDS Adventure Zoo is een 24 hectare groot gethematiseerd dierenpark aan de rand van Emmen. In WILDLANDS Adventure Zoo Emmen maak je een wereldreis in één dag, door de jungle, de savanne en het poolgebied. Nieuwe werelden ontdekken, oog in oog staan met wilde dieren en spannende avonturen beleven! Naast een achtbaan en een overdekte speeltuin zijn er meerdere horecavoorzieningen. Tijdens de aanleg is veel aandacht besteed aan het CO2 neutraal en duurzaam maken van het park.

“Het verplaatsen van het oude dierenpark naar een nieuw te ontwikkelen dierenpark met dierenwelzijn en duurzaamheid als basis voor een mooie toekomst.”

Conceptontwikkeling

Thematisch met attractiewaarde

Het oude dierenpark was aan het einde van zijn levenscyclus. Verhuizen naar een nieuwe locatie was een must. Al jaren werd gesproken over het verhuizen van de ‘oude’ dierentuin, onderdeel van het upgraden van het centrum van Emmen door de gemeente.
Het team van Dierenpark Emmen, de voorloper van WILDLANDS, is concreet met de ideeën aan de slag gegaan en heeft samen met ondersteuning van experts een uniek concept ontwikkeld. De basis voor een nieuwe toekomst. Het concept is tot in detail uitgewerkt in een businesscase met een gedetailleerde maquette. Over alles is nagedacht met dierenwelzijn en duurzaamheid als basis.
Een dierenpark tot in de puntjes gethematiseerd. Elk gebied heeft zijn verhaallijnen met daarin entertainment, attractiewaarde, natuur en cultuur en dieren in de hoofdrol.

Onderzoek, inspiratie en innovatie

Kennis en ervaring uit de hele wereld

Bij leisureprojecten gaat het om gastvrijheid en beleving. Themaparken en dierentuinen over de hele wereld werden onderzocht om inspiratie op te doen. Kennis over het houden van dieren is ingebracht door de eigen verzorgers en experts en is in het wereldwijde netwerk van dierenparken gekeken naar ‘best practices’, dierenwelzijn en de juiste (nabootsing van) natuurlijke leefomgeving. Ook is grondig onderzoek gedaan naar de installaties voor de enorme kas.

Lokaal is de Waterleidingmaatschappij Drenthe ingezet voor de kennis van en ervaring met waterkwaliteit. Samenwerkingen met meer lokale partijen hebben geleid tot allerlei innovaties. Zoals de realisatie van de eerste vlasvezel hefbrug, stenen gemaakt uit de lokale grond, een nieuw energiebedrijf dat energie opwekt uit het grondwater en een warmtenet voor het park en de omgeving.

“Als directeur van WILDLANDS heb ik met een geweldig team mogen werken aan de ontwikkeling, realisatie en exploitatie van één van de mooiste dierenparken tot op heden ontwikkeld.” Frankwin van Beers – voormalig algemeen directeur WILDLANDS Adventure Zoo

Realisatie

Toetsen en sturen

Het team van WILDLANDS heeft sturing gegeven aan de realisatie van het project. Zorgvuldig is gezocht naar de juiste bouwpartner om dit unieke concept te realiseren. Samen met deze bouwpartner zijn de beste specialisten verzameld om deze mooie klus te klaren. Gedurende het gehele proces is nauw overleg geweest met de gemeente.
Met het concept, het schetsontwerp en de maquette zijn WILDLANDS en de bouwer als partners aan de slag gegaan om te komen tot het uitvoeringsontwerp. Tijdens de bouwfase zijn de uitgangspunten kwaliteit, dierenwelzijn en duurzaamheid continue getoetst en hebben de partijen elkaar telkens scherp gehouden met als doel: een park met een hoge attractiewaarde voor de gast.
Duidelijke afspraken, een goede samenwerking en vooral strak sturen op alle processen heeft uiteindelijk het beoogde resultaat opgeleverd, binnen de tijd, met de juiste kwaliteit en binnen budget.

Conclusies

Met partners werken aan het einddoel

Met de juiste mensen aan tafel, goede afspraken en een tomeloze inzet van de key teamspelers is een uniek park gerealiseerd. Partnership als uitgangspunt, maar waar nodig hard tegen hard strijdend, met wederzijds respect met maar één doel: een geslaagd project.
Een bijna complexe opgave, binnen de tijd, de juiste kwaliteit en binnen budget afgerond. Het doel gerealiseerd: een uniek dierenpark waar de bezoekers optimaal kunnen genieten van de dieren en de benodigde attractiewaarde.

“Het is altijd weer een uitdaging om de benodigde disciplines samen te brengen en te zorgen dat het einddoel gehaald wordt.” Peter Ruchti – projectdirecteur tijdens de ontwikkeling en realisatie van WILDLANDS

Resultaten

Meer weten over gastvrijheid, thematisering en beleving?

Neem dan contact met ons op.

Frankwin
Frankwin van Beers directeur
Peter
Peter Ruchti directeur